Haku

Asiakkaana kirjastossa

Someron kirjaston käyttösäännöt

Kirjaston kokoelmia, palveluja ja asiakastiloja voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat näitä käyttösääntöjä.

Sitoudut noudattamaan käyttösääntöjä, kun saat kirjastokortin tai suostut vastuuhenkilöksi. Tutustu käyttösääntöihin ja pidä ne tallessa. Kirjastoautossa ja kirjaston kotipalvelussa sääntöjä noudatetaan soveltuvilta osin.

Kirjastoaineiston lainaus ja käyttö kirjastossa on maksutonta. Kirjasto perii palvelu- ja myöhästymismaksuja sekä korvauksia palauttamattomasta, kadonneesta tai vahingoittuneesta aineistosta.

Kirjastokortti

Saat kirjastokortin esittämällä henkilötodistuksen ja ilmoittamalla yhteystietosi. Alle 15-vuotiaalta ei vaadita henkilöllisyystodistusta mutta sen sijaan tarvitaan vastuuhenkilön (yleensä holhoojan) suostumus. Päiväkoti, koulu, muu laitos tai yhteisö saa kirjastokortin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kirjallisella suostumuksella.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja se on näytettävä aina lainattaessa. Olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta. Jos aineisto on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla, aineistosta vastaa vastuuhenkilö.

Jos korttisi katoaa, ilmoita asiasta heti kirjastoon. Et ole vastuussa aineistosta, joka on lainattu kadonneella kortilla katoamisilmoituksen jälkeen. Ilmoita kirjastoon myös, jos yhteystietosi tai nimesi muuttuvat.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Uusi kirjastokortti kadonneen tilalle maksaa 4 € (alle 15-vuotiaalta 2 €). Kuluneen kortin vaihdamme veloituksetta.

Tunnusluku

Verkkokirjaston tunnusluku on nelinumeroinen luku, jonka saat kirjastosta. Tarvitset verkkokirjaston tunnuslukua, jos haluat tarkastella tai uusia lainojasi tai tehdä varauksia aineistoon verkkokirjastossa. Myös e-kirjojen lainaamiseen tarvitset verkkokirjaston tunnusluvun.

Lainaaminen ja palauttaminen

Lainaaminen ja laina-ajat

Kirjojen, äänikirjojen, lehtien, musiikkilevyjen ja muun aineiston laina-aika on 4 viikkoa. DVD- ja Blu-ray-levyjen sekä konsolipelien laina-aika on 2 viikkoa. Kotiseutukokoelman ja lahjoituskokoelmien aineistoa lainataan harkinnan mukaan.

Kuvatallenteiden lainauksessa noudatamme Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen ikärajaluokittelua.

Kun lainaat aineistoa, saat lainoistasi kuitin. Siinä ilmoitetaan aineiston eräpäivä eli viimeinen palautuspäivä. Laina-aika päättyy eräpäivänä, kun kirjaston aukioloaika päättyy. Verkkokirjastossa laina-aika päättyy vuorokauden vaihtuessa.

E-kirjojen laina-aika on oman valintasi mukaan joko 1 tai 14 vrk. Lainattua e-kirjaa ei tarvitse erikseen palauttaa, vaan se palautuu laina-ajan päättyessä automaattisesti. Voit myös palauttaa kirjan ennen laina-ajan päättymistä. Silloin kirja vapautuu nopeammin muiden lainattavaksi.

Lainojen uusiminen ja palauttaminen

Voit uusia lainasi kirjastossa, verkkokirjastossa, puhelimitse tai sähköpostitse. Lainan voi uusia enintään 3 kertaa, elleivät muut ole tehneet siitä varauksia eikä lainaaja ole lainauskiellossa.

Kun lainan eräpäivä lähestyy, saat siitä ennakkovaroituksen sähköpostilla, jos kirjastolla on sähköpostiosoitteesi. Ilmoituksen poisjääminen ei poista vastuutasi myöhästymismaksuista.

Lainojen palauttaminen palautusluukkuun tapahtuu omalla vastuullasi. Kirjaston aukioloajan jälkeen tehdyt palautukset kirjautuvat seuraavalle aukiolopäivälle.

Varaukset

Voit tehdä varauksia aineistoon verkkokirjastossa, kirjastossa, puhelimitse tai sähköpostitse. Varaaminen on maksutonta, mutta noutamatta jätetyistä varauksista peritään 1 €:n maksu. Noutoaika on 10 vrk. Maksua ei peritä alle 15-vuotiailta.

Verkkokirjaston käyttö

Verkkokirjastoa voi käyttää ilman kirjautumista. Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen ja omien tietojen hallinnointi, vaativat kuitenkin kirjautumisen palveluun kirjastokortin numerolla (numerosarja kirjastokortin viivakoodin alla) ja 4-numeroisella tunnusluvulla. Tunnusluvun saat kirjastosta. Katso tarkempia ohjeita verkkokirjaston käyttöön täältä.

Kirjaston ilmoitukset apunasi

 • Eräpäivämuistutukset lähetetään aina sähköpostitse. Voit valita, lähetetäänkö viesti 1,2,3,4 tai 5 päivää ennen eräpäivää.
 • Myöhästymisilmoitukset lähetetään joko sähköpostitse tai kirjeenä. Laskut lähtevät kuitenkin aina kirjeenä.
 • Valitut omat asetuksesi näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdeltä. Jos haluat muuttaa asetuksia, avaa Omat tiedot -välilehdellä lomake "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välityy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee muutokset asiakastietoihisi.

Maksut

Myöhästymismaksut

Myöhästymismaksut kirjoista, lehdistä, äänitteistä jne.:

 • 1–3 viikkoa eräpäivästä 1 €/laina
 • 4–6 viikkoa eräpäivästä 2 €/laina
 • 6–8 viikkoa eräpäivästä 3 €/laina
 • yli 8 viikkoa eräpäivästä 4 €/laina

Myöhästymismaksut DVD- ja Blu-ray-levyistä:

 • 2–8 päivää eräpäivästä 1 €/laina
 • 9–15 päivää eräpäivästä 2 €/laina
 • 16–22 päivää eräpäivästä 3 €/laina
 • yli 22 päivää eräpäivästä 4 €/laina

Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut verkkokirjaston käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön takia.

Myöhästymismaksun enimmäismäärä on 4 €/laina. Lasten ja nuorten aineistosta emme peri myöhästymismaksuja. Palautuskehotuksia siitä kuitenkin lähetämme.

Myöhästymisilmoitukset, laskutus ja perintä

Eräpäivän jälkeen palauttamatta jääneestä aineistosta lähetämme neljä palautuskehotusta (aina myöhästymismaksun kasvaessa). Kolmannen palautuskehotuksen jälkeen olet lainauskiellossa, kunnes olet palauttanut lainasi tai korvannut aineiston. Kaksi viikkoa neljännen palautuskehotuksen jälkeen lähetämme laskun. Laskutuslisä on 5 euroa. Lasku on maksettava käteisellä suoraan kirjastoon. Mikäli et maksa erääntyvää laskua, se siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Tällöin joudut maksamaan myös perintäkulut.

Käyttösääntöjä noudattamalla vältyt ylimääräisiltä maksuilta!

Kadonneen tai turmeltuneen aineiston korvaaminen

Olet velvollinen korvaamaan kadottamasi tai turmelemasi aineiston. Voit korvata kadonneen tai turmeltuneen aineiston joko maksamalla kirjastolle aineiston hankintahinnan tai toimittamalla tilalle vastaavan aineiston. Korvauksia ei palauteta, vaikka aineisto myöhemmin palautettaisiin.

Käyttöoikeudet

Lainausoikeuden menettäminen ja palauttaminen

Jos jätät lainasi palauttamatta tai sinulla on maksamattomia maksuja 15 euroa tai enemmän, menetät lainausoikeutesi siihen saakka, kunnes aineisto on palautettu tai korvattu ja kertyneet maksut maksettu.

Kirjaston käyttöoikeuden menetys

Kirjaston tilat ovat avoimia kaikille, jotka eivät tuota häiriötä kirjaston toiminnalle tai muille asiakkaille. Henkilökunta voi määrätä häiriötä tuottavan asiakkaan poistumaan. Kirjaston käyttöoikeuden voi myös menettää määräajaksi, jos kielloista huolimatta käyttäytyy häiritsevästi tai turmelee kirjaston omaisuutta.

Tietosuoja ja rekisteritiedot

Kirjastolla on oikeus kerätä asiakasrekisteriä ja tallentaa rekisteriin asiakkaiden henkilötunnukset (henkilötietolaki 523/1999, 13). Asiakastietoja käytetään lainaustenvalvontaan. Asiakasrekisterin tietosuojaseloste on nähtävillä kirjastoissa ja kirjaston verkkosivuilla.

Henkilötietoja ei luovuteta kenenkään ulkopuolisen käyttöön. Voit tarkistaa itseäsi koskevat tiedot, kun olet todistanut henkilöllisyytesi. Yhteisökortin vastuuhenkilöllä on oikeus tarkistaa yhteisön tiedot. Huoltaja voi saada tietoa huollettavansa myöhässä olevista lainoista ja maksamattomista maksuista.

Kirjaston korvausvelvollisuus

Kirjasto ei ole korvausvelvollinen, mikäli lainattu tallenne vahingoittaa asiakkaan laitteita. Kirjasto ei vastaa kirjastotilaan jätetyistä tavaroista tai vaatteista.