Kirjastoauto on tauolla 27.11.2023 - 7.1.2024!

Haku

Someron kirjaston palvelut

Lainattavat esineet

Kirjastosta voit lainata myös esineitä ja laitteita, joita et tarvitse joka päivä. Voit lainata esimerkiksi sup-laudan, padelmailoja, lumikenkiä, kahvakuulan, kosteusmittarin, liukuesteet, lasten naamiaisasuja tai soittimia. Verkkokirjastosta näet kaikki lainattavat esineemme kirjoittamalla hakukenttään esine. Voit myös varata esineitä verkkokirjastossa.

Lainattavat esineet

Kirjasto ei vastaa lainattavien esineiden aiheuttamista henkilö- tai muista vahingoista. Esineiden laina-aika on 2 viikkoa. Esineet tarkistetaan palauttaessa eli tuothan ne siistissä kunnossa takaisin. Esineitä koskevat samat korvaussäännöt kuin muutakin kirjastosta lainattavaa aineistoa. Esineitä voi lainata ja palauttaa vain kirjaston palveluaikoina, jolloin henkilökunta on paikalla. Esineitä ei siis voi lainata ja palauttaa omatoimiaikana.

Omatoimikirjastopalvelut

Omatoimikirjasto on avoinna arkisin ma – to 7 - 11 ja 19 – 21 ja pe 7 – 11 sekä lauantaisin 7-10 ja 14 - 16 (kesällä 7-16) sekä sunnuntaisin 7 – 16. Aukiolopoikkeuksista tiedotetaan verkkokirjastossa ja kirjastojen tiloissa. Omatoimikirjastoon on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä, joten omatoimikirjastoja voi käyttää myös kirjaston palveluaukiolojen ulkopuolella. Omatoimikulku tapahtuu kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Käyttö on mahdollista vasta, kun olet solminut sopimuksen Someron kirjastossa. Omatoimiajalla voit lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla, noutaa varauksesi, käyttää tietokoneita, kopioida, skannata ja tulostaa tai vaikkapa vain viettää aikaa kirjastossa. Sanoma- ja aikakauslehdet ovat luettavissa myös viikonloppuisin. E-lehtien lukulaite (ePress) on käytössä lehtilukusalissa ja sen kautta on luettavissa kotimaassa ilmestyvät sanomalehdet (myös lehtiarkisto). Kirjaston toiseen kerrokseen ei ole pääsyä omatoimiajalla. Parvi-Galleria ei näin ollen ole tuolloin käytettävissä.


Omatoimisopimuksella pääsy omatoimiaikana kirjastoon

Omatoimikäyttöoikeuden Someron kaupunginkirjastoon saat allekirjoittamalla omatoimisopimuksen. Se onnistuu käymällä Someron kaupunginkirjastossa, Kiiruuntie 2:ssa, palveluaikana, jolloin henkilökunta on paikalla. Samalla sinut opetetaan käyttämään omatoimijärjestelmää, automaatteja ja kerrotaan mm. omatoimiajan turvallisuusasioista. Käyttöoikeus on voimassa heti sopimuksen tekemisen jälkeen. Alle 15-vuotias asiakas tarvitsee omatoimisopimukseen huoltajan suostumuksen. Huoltajan on oltava paikalla sopimuksen allekirjoitustilanteessa.

Yhteinen e-kirjasto

Yhteinen e-kirjasto avautuu asiakkaille huhtikuussa 2024

Kuntien yhteinen e-kirjasto avataan asiakkaille tiistaina 23.4.2024 UNESCO:n kansainvälisenä kirjan ja tekijänoikeuksien päivänä sekä Kirjan ja ruusun päivänä. E-kirjastohankkeessa on luotu täysin uudenlaista toimintamallia Suomen kunnille ja kirjastoille, niin sanottua yhden luukun e-kirjastoa. Uuden e-kirjaston kautta asiakkaiden on helppo lainata e- ja äänikirjoja sekä lukea aikakauslehtien digitaalisia näköisversioita yhden mobiilisovelluksen eli -applikaation ja myöhemmin myös verkkosivun kautta. Someron kirjasto on mukana kuntien yhteisessä e-kirjastossa ja kaikki sen palvelut ovat Someron kirjaston asiakkaiden käytössä täysimääräisinä 23.4.2024 alkaen. Ellibs-palvelun e-kirjoista ja e-äänikirjoista luovutaan sitä ennen asteittain.

Neuvonta ja tiedonhaku

Autamme sinua tarvitsemasi aineiston löytämisessä. Tarvittaessa teemme tietokannoista viitehakuja sinua kiinnostavista aiheista.

Kaukopalvelu

Ellet löydä tarvitsemaasi kirjaa, elokuvaa, äänitettä jne. Someron kirjastosta, voit tilata sen kaukolainana. Kaukolainasta peritään 3 € + mahdollinen lähettäjäkirjaston maksu.

Kotipalvelu

Jos liikuntaeste tai pitkäaikainen sairaus estää sinua tulemasta kirjastoon tai kirjastoautoon, saat halutessasi kirjat ja muun tarvitsemasi aineiston kotiisi. Laina-aika räätälöidään. Kotipalvelu on maksutonta. Soita kirjastoon (puh. 040-1268331) ja sovi palvelusta.

Kirjastonkäytön opetus

Sopimuksesta annamme kirjastonkäytön opetusta ryhmille (tarharyhmät, koululuokat, aikuisopiskelijaryhmät, järjestöt jne.).

Lehdet

Kirjastossa on lehtilukusali, jossa voit lukea kirjastoon tilattuja sanomalehtiä ja aikakauslehtiä. Kirjaston koneilla voit lukea myös digitaaliset sanomalehdet EPressistä.

Verkkokirjasto

Verkkokirjastossa voit:

  • tutkia, mitä aineistoa kirjastossa on
  • tarkistaa, onko aineisto hyllyssä vai lainassa ja onko siitä varauksia
  • tarkistaa omat lainaajatietosi ja lainasi
  • uusia lainasi, ellei niistä ole varauksia
  • lainata e-kirjoja

Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen ja omien tietojen hallinnointi sekä e-kirjojen lainaaminen, vaativat kirjautumisen. Kirjautumiseen tarvitset kirjastokortin numeron (numerosarja kirjastokortin viivakoodin alla) ja 4-numeroisen tunnusluvun. Tunnusluvun saat kirjastosta.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät osiosta "Oma tili" omilta välilehdiltään. Oma tili -osioon pääset klikkaamalla kirjautumisen jälkeen ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Oma tili -painiketta.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta.

Kirjastokortit

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, minkä jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida näitä kaikkia ja esim. uusia lainoja. Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että tiedät kaikkien liitettävien kirjastokorttien numerot ja tunnusluvut. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen.

Lainat ja uusiminen

Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat –välilehdeltä. Uusiminen onnistuu verkkokirjaston Lainat -välilehdellä, jonka löydät kirjauduttuasi palveluun. Valitse rastittamalla uusittavat lainat ja klikkaa painiketta Uusi valitut lainat. Voit uusia lainasi kolme kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia. Voit uusia lainasi myös soittamalla omaan kirjastoosi. Yhteystiedot löydät Kirjastot-välilehdeltä.

Varaukset

Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostiedot -sivulle. Klikkaa Varaa -painiketta ja valitse, haluatko noutaa varauksesi pääkirjastosta vai kirjastoautosta. Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, peruuttaminen onnistuu ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon. Varaaminen on maksutonta, mutta noutamatta jätetyistä varauksista peritään 1 €:n maksu. Noutoaika on 10 vrk. Maksua ei peritä alle 15-vuotiailta.

Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa. Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä. Ilmoitustavan muutos onnistuu verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdellä lomakkeella "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välityy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee toivomasi muutokset asiakastietoihisi. Huomioithan, että kirjeitse lähetettävät saapumisilmoitukset voivat joissain tapauksissa saapua kovin lähellä viimeistä noutopäivää.

Uutuusvahti

Verkkokirjasto tallentaa kaikki hakusi, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen poistaa tallennetut tiedot. Haun pystyy tallentamaan myös pysyvästi tekemällä siitä uutuusvahdin. Tämä onnistuu välilehdellä "Tallennetut haut". Valitse se haku, jonka haluat tallentaa uutuusvahdiksi ja määritä pudotusvalikosta, haluatko tiedon hakuun liittyvistä uutuuksista päivittäin vai viikottain. Tiedot lähetetään sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet määritellyt uutuusvahdin sähköpostiosoitteeksi Omat tiedot -välilehdellä.

Suosikkilistat

Verkkokirjastossa voi luoda itselleen yhden tai useamman suosikkilistan. Tietueita voi lisätä suosikkilistalle hakutulos- tai tietuesivulla nuppineulan muotoisella painikkeella. Suosikkilistoja voi olla useita ja niiden lisääminen tapahtuu Oman tilin Suosikit-välilehdellä. Samalla välilehdellä voi tehdä listasta julkisen, jolloin lista saa oman osoitteen. Listan osoitteen voi halutessaan jakaa esimerkiksi ystävilleen tai sosiaalisessa mediassa. Pelkkä julkaiseminen ei siis tuo listaa näkyväksi muille käyttäjille.

Tietokoneet ja internet

Voit käyttää kirjaston tietokoneilla mm. verkkokirjastoa, internetiä ja toimisto-ohjelmia. Halutessasi voit varata koneen etukäteen neuvonnasta. Käyttöaika ilman ajanvarausta on max. 1 tunti kerrallaan.

Kirjastossa on langaton vierailijaverkko asiakkaiden käyttöön. Tunnukset verkon käyttöön saat kirjastosta.

Kopiointi, tulostaminen ja skannaus

Asiakkaat voivat kopioida, tulostaa ja skannata kirjaston monitoimilaitteella

Kopioiden ja tulosteiden hinnat:

  • mustavalkoinen A4 0,20 €
  • mustavalkoinen A3 0,50 €
  • värillinen A4 0,50 €
  • värillinen A3 1 €

Mikrofilmien ja -korttien lukulaitteet

Lehtivarastossa on mikrofilmien ja mikrokorttien lukulaitteet. Varaa aika neuvonnasta.

Galleria

Kirjastossa on vuokrattava näyttelytila. Maksu 4:ltä viikolta on 75e. Gallerian aukioloajat ovat samat kuin kirjaston. Yhteyshenkilönä toimii kirjastonjohtaja.

Näyttelytilan voi vuokrata käyttöönsä

Somerokaupan verkkokaupasta


Palautusluukku

Kirjaston pääoven oikealla puolella on palautusluukku, jonka kautta voit palauttaa lainaamaasi aineistoa kirjaston ollessa suljettu. Mutta muista, ettet tunge luukkuun sellaista, mikä ei sinne kunnolla mahdu. Luukun harkitsemattoman käytön takia turmeltuneen aineiston joudut korvaamaan. Palautusluukkua valvoo kamera.