Varmista verkkokirjastossa, että varauksesi noutopaikka on haluamasi! Kirjastoauto ei liikennöi syyslomaviikolla eli 17.-21.10.22. Pääkirjasto avoinna ma-pe klo 11-19 ja lauantaisin klo 10-14.

Haku

Someron kirjaston palvelut

Neuvonta ja tiedonhaku

Autamme sinua tarvitsemasi aineiston löytämisessä. Tarvittaessa teemme tietokannoista viitehakuja sinua kiinnostavista aiheista.

Kaukopalvelu

Ellet löydä tarvitsemaasi kirjaa, elokuvaa, äänitettä jne. Someron kirjastosta, voit tilata sen kaukolainana. Kaukolainasta peritään 3 € + mahdollinen lähettäjäkirjaston maksu.

Kotipalvelu

Jos liikuntaeste tai pitkäaikainen sairaus estää sinua tulemasta kirjastoon tai kirjastoautoon, saat halutessasi kirjat ja muun tarvitsemasi aineiston kotiisi. Laina-aika räätälöidään. Kotipalvelu on maksutonta. Soita kirjastoon (puh. 040-1268331) ja sovi palvelusta.

Kirjastonkäytön opetus

Sopimuksesta annamme kirjastonkäytön opetusta ryhmille (tarharyhmät, koululuokat, aikuisopiskelijaryhmät, järjestöt jne.).

Lehdet

Kirjastossa on lehtilukusali, jossa voit lukea kirjastoon tilattuja sanomalehtiä ja aikakauslehtiä. Kirjaston koneilla voit lukea myös digitaaliset sanomalehdet EPressistä.

Verkkokirjasto

Verkkokirjastossa voit:

  • tutkia, mitä aineistoa kirjastossa on
  • tarkistaa, onko aineisto hyllyssä vai lainassa ja onko siitä varauksia
  • tarkistaa omat lainaajatietosi ja lainasi
  • uusia lainasi, ellei niistä ole varauksia
  • lainata e-kirjoja

Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen ja omien tietojen hallinnointi sekä e-kirjojen lainaaminen, vaativat kirjautumisen. Kirjautumiseen tarvitset kirjastokortin numeron (numerosarja kirjastokortin viivakoodin alla) ja 4-numeroisen tunnusluvun. Tunnusluvun saat kirjastosta.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät osiosta "Oma tili" omilta välilehdiltään. Oma tili -osioon pääset klikkaamalla kirjautumisen jälkeen ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Oma tili -painiketta.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta.

Kirjastokortit

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, minkä jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida näitä kaikkia ja esim. uusia lainoja. Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että tiedät kaikkien liitettävien kirjastokorttien numerot ja tunnusluvut. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen.

Lainat ja uusiminen

Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat –välilehdeltä. Uusiminen onnistuu verkkokirjaston Lainat -välilehdellä, jonka löydät kirjauduttuasi palveluun. Valitse rastittamalla uusittavat lainat ja klikkaa painiketta Uusi valitut lainat. Voit uusia lainasi kolme kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia. Voit uusia lainasi myös soittamalla omaan kirjastoosi. Yhteystiedot löydät Kirjastot-välilehdeltä.

Varaukset

Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostiedot -sivulle. Klikkaa Varaa -painiketta ja valitse, haluatko noutaa varauksesi pääkirjastosta vai kirjastoautosta. Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, peruuttaminen onnistuu ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon. Varaaminen on maksutonta, mutta noutamatta jätetyistä varauksista peritään 1 €:n maksu. Noutoaika on 10 vrk. Maksua ei peritä alle 15-vuotiailta.

Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa. Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä. Ilmoitustavan muutos onnistuu verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdellä lomakkeella "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välityy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee toivomasi muutokset asiakastietoihisi. Huomioithan, että kirjeitse lähetettävät saapumisilmoitukset voivat joissain tapauksissa saapua kovin lähellä viimeistä noutopäivää.

Uutuusvahti

Verkkokirjasto tallentaa kaikki hakusi, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen poistaa tallennetut tiedot. Haun pystyy tallentamaan myös pysyvästi tekemällä siitä uutuusvahdin. Tämä onnistuu välilehdellä "Tallennetut haut". Valitse se haku, jonka haluat tallentaa uutuusvahdiksi ja määritä pudotusvalikosta, haluatko tiedon hakuun liittyvistä uutuuksista päivittäin vai viikottain. Tiedot lähetetään sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet määritellyt uutuusvahdin sähköpostiosoitteeksi Omat tiedot -välilehdellä.

Suosikkilistat

Verkkokirjastossa voi luoda itselleen yhden tai useamman suosikkilistan. Tietueita voi lisätä suosikkilistalle hakutulos- tai tietuesivulla nuppineulan muotoisella painikkeella. Suosikkilistoja voi olla useita ja niiden lisääminen tapahtuu Oman tilin Suosikit-välilehdellä. Samalla välilehdellä voi tehdä listasta julkisen, jolloin lista saa oman osoitteen. Listan osoitteen voi halutessaan jakaa esimerkiksi ystävilleen tai sosiaalisessa mediassa. Pelkkä julkaiseminen ei siis tuo listaa näkyväksi muille käyttäjille.

Tietokoneet ja internet

Voit käyttää kirjaston tietokoneilla mm. verkkokirjastoa, internetiä ja toimisto-ohjelmia. Halutessasi voit varata koneen etukäteen neuvonnasta. Käyttöaika ilman ajanvarausta on max. 1 tunti kerrallaan.

Kirjastossa on langaton vierailijaverkko asiakkaiden käyttöön. Tunnukset verkon käyttöön saat kirjastosta.

Kopiointi, tulostaminen ja skannaus

Asiakkaat voivat kopioida, tulostaa ja skannata kirjaston monitoimilaitteella

Kopioiden ja tulosteiden hinnat:

  • mustavalkoinen A4 0,20 €
  • mustavalkoinen A3 0,50 €
  • värillinen A4 0,50 €
  • värillinen A3 1 €

Mikrofilmien ja -korttien lukulaitteet

Lehtivarastossa on mikrofilmien ja mikrokorttien lukulaitteet. Varaa aika neuvonnasta.

Videonauhojen digitointi

Kirjastossa on mahdollista digitoida VHS-videonauhoja DVD-levyille. Sovi ajasta ja opastuksesta.

Galleria

Kirjastossa on vuokrattava näyttelytila. Maksu on 1-2:lta viikolta 35 e, 3:lta viikolta 55e ja 4:ltä viikolta 75e. Gallerian aukioloajat ovat samat kuin kirjaston. Yhteyshenkilönä toimii kirjastonjohtaja.

Palautusluukku

Kirjaston pääoven oikealla puolella on palautusluukku, jonka kautta voit palauttaa lainaamaasi aineistoa kirjaston ollessa suljettu. Mutta muista, ettet tunge luukkuun sellaista, mikä ei sinne kunnolla mahdu. Luukun harkitsemattoman käytön takia turmeltuneen aineiston joudut korvaamaan. Palautusluukkua valvoo kamera.