Kirjastoauto on tauolla 27.11.2023 - 7.1.2024!

Haku

Someron kirjaston palvelut yläkoululle ja lukiolle

Someron kirjaston yhteistyö yläkoulun ja lukion kanssa

Nuorten kirjastovirkailija palvelee Kiiruun koulun yläluokkia ja Someron lukiota. Kouluille on tarjolla mm. kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta ja kirjavinkkausta.

Voit sopia palveluiden järjestämisestä tai ehdottaa uusia ideoita yhteistyömuodoiksi ottamalla yhteyttä kirjastoon!

Yhteystiedot

Erikoiskirjastovirkailija Terhi Vaheranta

sähköposti: etunimi.sukunimi(at)somero.fi

puh. 040 1268 388

7. luokka: Kirjastoguruksi kahdessa tunnissa

Seiskaluokkalaiset tutustuvat etänä kirjastoluokitukseen ja verkkokirjaston käyttöön kirjastosta annettujen videoiden ja ohjeiden avulla. Sen jälkeen luokat tulevat yksittäin kirjastolle tutustumiskierrokselle, jonka aikana näytetään tarkemmin, miten kirjat on järjestelty hyllyihin ja kuinka ne voi parhaiten löytää sekä annetaan vinkkejä yleiseen tiedonhakuun. Samalla kerrataan yleistä tietoa kirjaston käytöstä ja mahdollisuuksista hyödyntää kirjaston erilaisia aineistoja. Sen jälkeen oppilaat saavat suorittaa tiedonhaunohjaukseen sisältyvän bingo-tehtävän.

7. luokka: Sukellus sarjakuvien maailmaan

Seiskaluokkalaiset pääsevät keväällä sarjakuvavinkkaukseen, joka sisältää myös miniluennon sarjakuvista yleisesti ja niiden historiasta maailmalla sekä Suomessa.

8. luokka: Jännitystä elämään!

Kahdeksasluokkalaisille järjestetään syksyllä mm. dekkareihin liittyvä pakopeli/tehtäväkenttä, jonka avulla vahvistetaan tiedonhakutaitoja ja tehdään kirjastoa entistä tutummaksi rennossa hengessä.

8. luokka: Genrekirjoja laidasta laitaan

Kevätpuolella kahdeksasluokkalaiset saavat tulla kuuntelemaan kirjavinkkausta kirjallisuuden eri genreistä (painottuen nuorten aikuisten kirjallisuuteen). Mahdollisuus katsoa myös vinkkausvideo.

9. luokka: Kiinnostavaa kotimaista

Yhdeksäsluokkalaisille tarjotaan kotimaisen kirjallisuuden vinkkausta äidinkielen päättötyön tueksi.

Lisäksi

Mahdollisuuksien/tilanteen mukaan nuortenkirjastotyötä tekevä henkilö on mukana yläkoululuokkien lainaustunneilla, järjestää yläkoululaisille kirjailijavierailuja ja pitää keväällä kesäkirjavinkkauksen kahdeksasluokkalaisille.

Helmikuussa kirjasto pyrkii hankkimaan laajemmat sähköiset lukuoikeudet sanomalehdille ja aikakausilehdille, joita voidaan hyödyntää yläkoululla sanomalehtiviikon teemalla.

Elävä Kirjasto -tapahtuma järjestetään yhdeksäsluokkalaisille vuosittain yhteistyössä kirjaston, koulun ja nuorisotoimen kesken, jos se vain on mahdollista.

Erityistoiveita muista vinkkauksista, tapahtumista, koulutuksista yms. kuunnellaan ja toteutetaan resurssien rajoissa.