Haku

Pirita Kämi-Conway - Tekstiilitaiteilija

Intohimona teatteri

Piritta Kämi-Conway syntyi 12.9.1977 Somerolla. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Someron lukiosta 1996.

Nykyään perheineen Someron Pajulassa asuva taiteilija keräsi opiskeluaikanaan kokemusta Edinburghista Skotlannista. 2004 hän suoritti siellä humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon – pääaineena esiintyvän taiteen pukusuunnittelu. (Bachelor of Arts (Honours) in Design and Applied Arts –Performance Costumes, Edinburgh College of Art). Opiskeluaikana Kämi-Conway tutustui myös aviomieheensä, Richard Conwayhin, jonka kanssa tie vei takaisin Somerolle. Sitä ennen pariskunta ehti kuitenkin reissata aina Australiaa ja Aasiaa myöden. Pariskunnalla on kolme lasta.

Kämi-Conwaylla on takanaan myös artesaaniopinnot, sekä tutkinto Turun Yrkeshögskolan Sydvästista, Artenomi AMK vaatetuksen ja muotoilun linjalta.

Kämi-Conwayn mukaan teatteri on kiinnostanut häntä jo pienestä pitäen, mutta näyttelijäksi hän ei kuitenkaan halunnut. Niinpä sopiva työ syntyikin teatterin pukusuunnittelijana.

2018 vuonna Kämi-Conway suoritti Hämeen ammattikorkeakoulussa myös ammatillisen opettajan tutkinnon. Hän toimii opettajana Somero-opistossa, sekä tuntiopettajana Someron yläkoulussa taide- ja taitoaineissa.

Nykyään hän määrittelee itsensä taiteen ja käsityöalan sekatyöläiseksi, jolle opettajan työt tuovat mukavaa vastapainoa ja monipuolisuutta työhön.

Kämi-Conwayn käsistä on syntynyt vuodesta 2006 lähtien useita luomuksia erityisesti teatteritöiden saralla. Pukujen suunnittelu ja toteutus (tai osittainen toteutus) on viime vuosina ollut esillä muun muassa seuraavissa näytelmissä:

  • 2021 ”My Fair Lady”, Teatteri Provinssi
  • 2021 ”Mysteeri Maatilalla”, Ideateatteri
  • 2020 ” Hiirenloukku” Teatteri Provinssi
  • 2019 ”Tohtori Zivago” Teatteri Provinssi
  • 2019 ”Yhtä Sirkusta” Somerniemen Musiikkiteatteri
  • 2019 ”Tankki Täyteen” Mathildedalin kesäteatteri

Näyttelyitä on Kämi-Conwayn tekstiilitaiteen osalta kertynyt muun muassa Skotlantiin, Somerolle, Kaapelitehtaalle, Turkuun, Raumalle ja Uuteenkaupunkiin.

Eeva Pettersson

Lähteet:

  • Lähteet: Piritta Kämi-Conway, CV
  • Rakkaus teatteriin veti Piritta Kämi-Conwayn pukusuunnittelijaksi, Salon Seudun Sanomat, 28.12.2019, Minna Filppu
  • Puhelinkeskustelu 4.5.2021, Sähköpostiviestittely 10.5.2021, Eeva Petterssonkuva1
kuva2