Haku

Antti Laitinen - Kuvataiteilija

Inspiraationa puu

Maailmallakin mainetta niittänyt somerolainen kuvataitelija Antti Laitinen syntyi 19.5.1975 Raahessa. Vuonna 2010 taiteilijan tie vei Somerolle.

”Muutto maalle oli kytenyt mielessä ja Somero oli sijainniltaan sellainen, joka houkutti. Töitä on paljon Helsingissä ja sinne on verrattaen lyhyt matka. Myös työtilat ovat isot ja asuminen edullista.””

Laitinen valmistui Turun taideakatemiasta vuonna 2002 ja vuonna 2004 Kuvataideakatemiasta. Somerniemellä, Keltiäisen vanhalla koululla kuvataitelijapuolisona Hanna Saarikosken ja perheensä kanssa asustavan Laitisen teoksissa korostuvat erityisesti puut ja metsä. Halkoja, rautalankaa, puuta, nauloja. Omien sanojensa mukaan Laitinen kävelee paljon pihalla ja miettii, miten mitäkin puuta tai pensasta voisi muokata taiteeksi. Puusta on syntynyt taidetta, joka on huomattu monessa paikassa ympäri maailman.

Vuonna 2013 taitelija osallistui kansainväliseen Venetsian biennaaliin metsäaiheisella teoksella. Laitisen pystyttämä näyttely koostui video- ja valokuvateoksista, installaatioista ja performanssista

.

Someron kivimakasiinissa taitelijan töitä oli esillä 2017. Myös Someron uudessa Kiiruun koulussa, joka valmistui vuonna 2018, on taiteilijan puuaiheinen teosSalix Caprea.

2019 vuonna Laitisella oli yksityisnäyttelyitä Norjassa, Tanskassa, Belgiassa ja Kiinassa.

Suomessa viimeisimpiin näyttelyihin lukeutuu Helsingin Galleria Anhavassa 2020 pidetty taidenäyttely. Lisäksi taitelijan töitä on ollut esillä useissa ryhmänäyttelyissä aina Turkissa ja Espanjassa, Kreikassa ja Englannissa asti. Keväällä 2022 taiteilijan töitä on esillä koko museon täyttävässä laajassa retrospektiivinäyttelyssä Turussa, Wäinö Aaltosen Museossa.


Eeva Pettersson

Lähteet:

  • Antti Laitinen kotisivut, CV https://anttilaitinen.com/
  • ”Korona rauhoitti aikaa maailmalta taiteen tekemiselle – somerolainen kuvataitelija Antti Laitinen esittelee uusia töitään tällä kertaa Suomessa”. Salon Seudun Sanomat, 9.8.2020, Päivi Malin-Perho.
  • Puhelinkeskustelu, 5.5.2021, Eeva Pettersson



maalaus