Haku

Mirja Myllyoja - Runoilija

Sata prosenttia tunnetta

Runoilija Mirja Myllyoja on syntynyt Pulkkilassa 26.6.1954. Hän on valmistunut kauppateknikoksi Markkinointi-instituutista 1988 ja toiminut kukkakauppa-alalla muun muassa Helsingissä, Keravalla, Loimaalla, Ypäjällä ja Somerolla, jonne hän muutti 1992, ensin Pitkäjärvelle ja 2008 Someron keskustaan.

Mirja Myllyojan elämää ja runoutta ohjaa henkisyys. Hän on toiminut yksityisyrittäjänä reikihoidon alalla Someron Nuppulinnassa 2008-2010. Hän luonnehtii itseään ”henkisen tien kulkijaksi”: hänen runonsa kertovat omasta sielunmaisemasta ja elämästä iloineen ja suruineen. Kirjoittaminen on hänelle jossakin määrin terapiakirjoittamista. Kirjoittaessaan hän palaa tunnemuistoihin ja erilaisiin tunnelmiin. Useimmiten hän kirjoittaa helposti avautuvaa riimirunoutta.

Mirja Myllyojan ensimmäiset runoteokset olivat Books on Demandin kustantamat Valo Viestit (2013) ja Valon pisaroita (2015). Vuodesta 2014 Mirja Myllyojan runoja on julkaistu Somero-lehden yleisönosastossa, mutta nyttemmin hän on etsinyt muita julkaisukanavia. Runomirjali -blogi sisältää runoja ja tarinoita, joiden keskiössä on henkinen opetus.

Se on sata (Books on Demand 2017) kunnioittaa Suomen juhlavuotta muistuttamalla rauhan sanomasta: ”Sodat ei lopu sotimalla, / ei pelot vastaan taistelemalla. / Eikä ongelmat pakene kieltämällä, / rauha saadaan neuvottelupöydän ympärillä.” Mukana on myös luontotunnelmia ja opastusrunoja jumaluudesta.

Teoksen erikoisuutena on Rauli Badding Somerjoelle (1947-1987) omistettu runosarja. Sarjassa kuvataan Baddingin lapsuutta, laulajan kivikkoista tietä ja hänen ainutlaatuista karismaansa. Anna anteeksi -runossa sanotaan: ”Kuin perhonen kurkotit tuleen, / vaikka tahdoit vain valoon. / Hehku tulen ei riittänyt siihen, / mitä tarvittiin sielun paloon.”

Yhdessä somerolaisen Ritva Nummelan kanssa ovat syntyneet Yhteistyönä ystävyys (Suomi 100 runokirjaa -kirjasarja, Mediapinta 2017) ja luonnon pieniä mutta samalla suuria ilmiöitä kuvaileva Luonnollisesti (Mediapinta 2018). Elämän erotiikkaa (Books on Demand 2017) sisältää alaotsikkonsa mukaan seksuaalisuutta ”hellästi ja huumorilla” lähestyviä runoja: ”Rajumyrskyn jälkeen vain hellyys, / vaahtopäät ovat tauonneet. / Kumpaisenkin loputon hyvyys, / hellyyteen vartalot ovat kietoutuneet.”

Rakkaudella Sinulle (Books on Demand 2018) kertoo rakastamisen korkeista hetkistä mutta myös luopumisen kyvystä. Runsauden runotar. Runo vuoden jokaiselle päivälle (Books on Demand 2019) mukailee osittain vuodenkiertoa, mutta runot korostavat ihmisen henkistä kasvua, kuten runo Itsenäisyysjulistus: ”Olen viimeinkin oma itseni, / täydellinen juuri näin. / Elämälle annan kiitokseni / ja se vie tietä eteenpäin.”

Erikoisuutena mainittakoon, että Runonlaulajan Aurinko (Books on Demand 2019) sisältää myös Mirja Myllyojan sävellyksiä, jotka on nuotintanut Someron seurakunnan kanttori Olli Salomäenpää. Raimo Rönkkö on laulanut ja soittanut harmonikkaa somerolaisen yrittäjä Anita Hallapellon inspiroimassa Anita-tangossa ja Valssi soi hiljaa -sävellyksessä, jotka löytyvät Ruusujen aika -CD:ltä (2016). YouTubesta löytyy Anne Suurkongan laulama Enkelivalssi.

Mirja Myllyojan tunnuslause on ”Tunteet pinnassa – minkäs sille voi”. Hänen elämänsä ohjenuorana on hyvän palveleminen. Mirja Myllyojan runot ovat mutkatonta, positiivista mutta myös kipeitä asioita käsittelevää käyttörunoutta, jolle on oma vankka lukijakuntansa.


Eija Komu
(14.6.2020)

Nykyään Loimaalla asuvan Mirja Myllyojan kirjat ovat oma- ja tarvekustanteita.

Eija Komu (Päivitetty 30.9. 2022)

Lähteet

  • Mirja Myllyojan haastattelu 6.6.2020. Haastattelijana Eija Komu.Mirja Myllyojan Runsauden Runotar -teoksen kansi