Kirjaston palveluja on supistettu ajalla 3.12.2020 - 10.2.2021 seuraavasti: lehtilukusali ja lukupaikat ovat poissa käytöstä 24.1. saakka ja tapahtumat on peruttu 10.2. saakka. Toivomme pikaista asiointia (max. 15 min.) ja maskien käyttöä sekä turvavälien noudattamista. Myös käsien pesu tai käsidesin käyttö mennen tullen on toivottavaa. Käytössä on lainauspalvelut ja tietokoneilla voi asioida pika-asiointina. Suosittelemme verkkokirjaston käyttöä aineiston selaamiseen ja aineiston varaamista etukäteen sekä pikaista varausten noutoa. Kirjastoauto liikennöi normaalisti, autossa rajoitetaan yhtäaikaisten asiakkaiden määrää ja suositellaan maskin käyttöä.

Raimo Lyly

Kitaristi joka lähtöön

Lukuisten bändien kitaristina ja rautaisena organisaattorina tunnettu Raimo Eino Juhani Lyly syntyi 16.11. 1951 Somerolla. Hän asuu edelleen lapsuudenkodissaan Laitiaisissa. Raimo Lyly kirjoitti ylioppilaaksi Someron yhteiskoulusta 1973. Tutkintoja on kolmin kappalein: metsätyönjohtaja 1976, koulunkäyntiavustaja 1998 ja eräopas 2000. Päätyönsä Raimo Lyly on tehnyt opettajana Kiiruun koulun yläasteella. Vuodesta 1980 vaimo on ollut Tarja Lyly (o.s. Ruohomaa). Pariskunnan poika Tuukka (s. 1982) on rumpali ja vaikuttaa isänsä tavoin useissa bändeissä. Raimo Lylyn sisar Arja Lyly (s. 1941) on maineikas musiikinopettaja ja kuoronjohtaja.

Raimo Lyly sai ensin yksityisopetusta pianonsoitossa Someron yhteiskoululla, mutta kitara tuli mukaan kuvioihin 14-vuotiaana. Yellow-bändin brittikitaristi Melvin McGrey asui tuohon aikaan Somerolla, ja hän opetti Raimo Lylyä. Laulu- ja soittoharrastus poiki myös esiintymistilaisuuksia kunta- ja läänitasolla Nuorten Taidetapahtumissa. Tässä kunnostautui etenkin kantrihenkinen bändi Aito Luonnontuote. Kerran Raimo Lyly ylsi valtakunnallisellekin tasolle Bob Dylanin materiaalin kanssa.

Koulukaverinsa, niin ikään somerolaissyntyisen Markku Toikan (s. 1955), joka sittemmin tuli kuuluisaksi näyttelijänä, muusikkona ja stand up -komiikan suomalaisena uranuurtajana, Raimo Lylyllä oli katusoittoprojekti pitkin Eurooppaa 1970-luvun alussa.

- Tutustuimme paremmin, kun olimme töissä Ruotsissa Tukholman liepeillä puutarhahommissa kuten monet somerolaiset nuoret tuohon aikaan. Molemmat lauloimme, ja minä soitin kitaraa ja huuliharppua. Markku soitti poikkihuilua. Junissa esiinnyimme melko lailla, ja tienasimme aika hyvin. Kaveruus on jatkunut, kertoo Raimo Lyly.

Somerolaisen muusikko-säveltäjä Arto ”Mamba” Koskisen kanssa Raimo Lyly soitti intialaisvaikutteisissa Bairaagi- ja The Middle Earth Band -kokoonpanoissa. The Middle Earth Band julkaisi 1980 The Thoughtful Bride –levyn. Raimo Lylyn instrumenttina oli tampura (tambura).

- Tampuralla sai luotua sävelmaton taustalle. Minulla ei ollut omaa instrumenttia, vaan se oli lainassa Edward Vesalalta. The Middle Earth Bandilla oli keikkoja muun muassa Tavastialla ja Vanhalla ylioppilastalolla, mutta bändin toiminta loppui kuin seinään, kun saksofonisti Pekka Pöyry kuoli, muistelee Raimo Lyly.

Raimo Lyly sukkuloi sujuvasti eri projektibändien väliä, mutta mukana kulkee myös pitkäaikaisia viritelmiä. yksi näistä on 1992 perustettu kantri/bluesbändi Grassroot, joka teki kuuden viikon aikana peräti 35 keikkaa Saksassa ja sai hyvän vastaanoton.

Raimo Lylyn kokoonpanoista kantrihenkinen Old Dudes on saavuttanut Somerolla suoranaisen kulttibändin aseman. Raimo Lyly soittaa siinä sähkökitaraa, banjoa ja dobroa, Arto Seppänen sähkökitaraa sekä 6- ja 12-kielistä akustista kitaraa, Markku Kuusela bassoa ja Juha Hämynen rumpuja. Punksävyjä kaihtamaton Esko Mäkelä huolehtii laulusta, kazoosta ja tamburiinista. Bändi on julkaissut kaksi levyä: Old Dudes (2008) ja Pina Colada (2011).

- Old Dudes on vanhojen äijien terapiasoittoa, naurahtaa Raimo Lyly.

Old Dudesin rinnakkaiskokoonpano on Niina and The Nuts, jonka keskiössä on Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Niina Alitalo, joka on vieraillut niin Pina Colada -levyllä kuin Old Dudesin keikoillakin. Niina and The Nutsien musiikkia voi luonnehtia kantrifolkiksi.

”Hyvää musiikkia ihmisille”

Kirnukoskentiellä, Raimo Lylyn pihapiirissä, järjestettiin bänditapahtuma Kirnurock ensimmäisen kerran 1982.

- Se on julkinen mutta toisaalta vähän salainen rocktapahtuma. Projektibändin antama konsertti laajeni vähitellen niin, että parhaimmillaan esiintymässä on ollut 7-8 bändiä ja yleisöä on ollut nelisensataakin. Muusikot soittavat ja kysyvät, saako tulla esiintymään. Emme mainosta tapahtumaa, vaan tiedotus kulkee suusta suuhun. Johtolankana on hyvän musiikin tarjoaminen ihmisille, kertoo Raimo Lyly.

Raimo Lylyn kitaristiesikuva on Eric Clapton.

- Itse olen hyvä organisoimaan, mutta soittajana en ole mikään virtuoosi. Opettajana lienen ollut empaattinen ja huumorintajuinen. Bändikerhoja ohjasin jo 1970-luvulla. Ensimmäisen sähkökitarani ostin Ruotsista. Sieltä hankin myös hienot vaatteet ja korvarenkaan. Korva oli tosin vähällä hajota täällä – sellainen oli vastaanotto siihen aikaan, naureskelee Raimo Lyly.

Nykyään Raimo Lyly kuuluu Someron Kulttuuri ry:n, Someron Musiikinystävät ry:n ja Illan Varjoon Himmeään -yhdistyksen hallitukseen, ja hän on myös Somero soikoon –tapahtuman puuhamies.

- Musiikki on minulle kantava voima. Vanhemmiten huomaa, että kultakausi on jo ohitse. Nivelrikot ja vanhuus ovatkin suurimmat murheet. Toisaalta rutiini auttaa: enää ei ole tarvetta ylittää itseään, mietiskelee Raimo Lyly.


Eija Komu
23.5. 2012

Lähteet

  • Raimo Lylyn haastattelu 15.5. 2012. Haastattelijana Eija Komu.
  • Old Dudesin kotisivut www.olddudes.fi