Haku

Nadia Tawfik - Kuvataiteilija

Elämäntapana taide

Kuvataitelija Nadia Tawfik syntyi Egyptissä 1972. Somerolle hän päätyi kirjailijapuolisonsa Olli Saramäen kautta. Jo pienestä pitäen Tawfik rakasti piirtämistä.

”Kun äitini antoi minulle kynän käteen, tunsin itseni vapaaksi. Rakastin sitä.”

Yliopistossa hän opiskeli arkkitehtuuria, mutta muutaman vuoden jälkeen kuvataiteet veivät mennessään.

Tawfik päätti jo varhain, että haluaa päästä toteuttamaan itseään juuri siinä mitä itse haluaa. Tawfikin mukaan Egypti on vanhanaikainen maa, jossa mies kontrolloi naista ja hänen tekemisiään. Tawfik halusi olla samaan aikaan nainen ja taitelija.

Ensimmäisen näyttelynsä hän piti 1999 Kairon modernin taiteen museossa. Esillä oli installaatio röntgenkuvista ja elävistä kasveista.

Puolisoonsa Olli Saramäkeen Tawfik tutustui kansainvälisen taideprojektin yhteydessä 2014. I dont need my eyes to see into you -projekti oli pariskunnan ensimmäinen yhteinen Egyptissä, Alexandrian kaupungissa toteutettu taideprojekti. Someron Pellavakeskukseen pariskunta rakensi ensimmäisen yhteisen Suomessa pidetyn näyttelynsä. 2019 vuonna tehty näyttely kantoi nimeä South & North. Lokakuussa 2021 Tawfikin näyttely on esillä Someron kirjastossa. Hänen töitään on esillä myös 2021 ryhmänäyttelyssä Kairossa. Taitelijan teoksia on myös kokoelmissa muun muassa Egyptin Kairon Modernin Taiteen museossa.

”Rakastan Suomea”

Someron Kultelassa miehensä kanssa asuva Tawfik viettää talvikuukaudet Egyptissä, mutta Suomi on nyt virallisesti hänen kotimaansa. Tawfik on kotiutunut hyvin Suomeen ja Somerolle.

”Rakastan Suomea. Tauluni saivat aivan uutta perspektiiviä Suomen väreistä. Egyptissä ei ole missään niin voimakkaita värejä kuin täällä.”

Tawfikin maalauksissa korostuvat arkipäivän elämä. Työn lopputulos on hänelle itselleenkin aina täysi yllätys.

”Työssäni korostuvat ihmiskunta, sen suhteet ja ymmärrys itsestään ja muista. Mikä on heidän suhde ajalle, paikalle ja luonnolle.”

Taide on Tawfikin mukaan tapa elää.

”Taide on minulle elämäntapa, josta on tullut seikkailu uusien maailmojen tutkimiseen ja löytämiseen; Osallistumalla ja tarkkailemalla tavallisen jokapäiväisen elämän yksityiskohtia kaikella sen onnellisuudella, tuskalla ja ikävyydellä. Se kattaa kehon ja sielun läpi vaeltavat kokemukset, kuten kaikkien elämänkokemusten sulattamisen. Lopulta ne muuttuvat tiedoksi, sekä omien sääntöjeni luomiseksi. Vanhojen sääntöjen rikkominen ja omien tekeminen tekee mahdolliseksi luoda oman maailman, jossa todellisuus muuttuu fantasiaksi.”


Eeva Pettersson

Lähteet:

  • Nadia Tawfik, CV
  • Egyptiläinen löysi Suomesta värit, Nadia Tawfikin ja Olli Saramäen näyttely on kuvataiteen ja sanataiteen symbioosi, Salon Seudun Sanomat, 5.6.2019, Minna Filppu
  • Puhelinhaastattelu 3.5.2021, sähköpostikeskustelu 10.5.2021, Eeva PetterssonNadia Tawfik


maalaus