Haku

Someron kirjaston palvelut varhaiskasvatuksen ryhmille ja alakouluille

Kirjaston palvelut varhaiskasvatuksen ryhmille ja alakouluille

Varhaiskasvatuksen ryhmille ja alakouluille on tarjolla niin perinteistä kirjastonkäytön opetusta kuin kirjastoleikkiäkin, unohtamatta kirjavinkkausta ja aineistopaketteja. Myös mediakasvatusta annetaan.

Aineistopaketit kouluille, päiväkodeille ja muille varhaiskasvatuksen ryhmille

Kirjastosta toimitetaan aineistopaketteja kouluille, päiväkodeille ja muille varhaiskasvatuksen ryhmille. Paketit voivat sisältää mitä tahansa lainattavaa kirjastoaineistoa, vaikkapa teeman mukaan. Teemapaketit voivat siis sisältää esimerkiksi avaruuteen tai talveen liittyviä kirjoja ja muuta aineistoa. Paketit lainataan kuukaudeksi kerrallaan koulun tai päiväkodin kortilla, mutta uusitaan tarvittaessa ja jos varauksia ei ole, niin käytännössä paketti voi olla lainassa useammankin kuukauden.

Kirjastoleikki eskareille

Kirjastoleikissä tutustutaan leikinomaisesti kirjastoon ja kirjastoaineistoon. Kirjastoleikki on roolileikkiä, jossa osa lapsista esittää asiakkaita ja osa kirjastotyöntekijöitä vuoron perään. Samalla opitaan tuiki tärkeitä juttuja lainaamisesta ja palauttamisesta sekä muutakin kirjastoasiaa.

Kirjastoleikkiä voidaan järjestää aamupäivisin, kirjaston ollessa suljettuna muilta asiakkailta klo 8-11. Ryhmäkoko leikissä kannattaa pitää pienenä, mielellään alle 10 lasta, sillä silloin leikki on kaikille antoisinta.

Päiväkotihenkilökunta voi ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen ja yhdessä voimme suunnitella ryhmällenne mieleenpainuvan kirjastoleikkitunnin.

Kirjainleikki eskareille

Eskari-ikäisille on tarjolla kirjastossa myös kirjainleikkiä. Leikissä tutustutaan noppaleikin avulla kirjaston lastenosastoon, eskareille sopivaan aineistoon ja opitaan samalla leikkien kirjaimiakin. Leikin lopuksi kukin lapsi saa kotiin viemisiksi oman eläintaulun, johon on kerännyt kirjaimia.

Kuten kirjastoleikissäkin, paras leikkiaika on kirjaston ollessa suljettuna muilta asiakkailta klo 8-11.

Väri-muoto-leikki viskareille

Noppaleikin avulla viskarit oppivat värejä ja muotoja. Samalla kirjaston Satumetsä ja sen aineisto tulee tutuksi. Leikin lopuksi rauhoitutaan yhteiseen tarinahetkeen.

Kirjavinkkaus

Tarjoan kirjavinkkausta ja kirjaesittelyjä varhaiskasvatuksen ryhmille ja alakouluille. Kirjavinkkaukseen/kirjaesittelyyn voidaan sisällyttää myös tietokirjoja ja muuta aineistoa, jos niin halutaan. Teemavinkkaustakin voidaan järjestää vaikkapa fantasiakirjallisuudesta. Toivon, että ottaisitte hyvissä ajoin yhteyttä, mielellään kaksi viikkoa ennen, jotta saamme valmisteltua antoisan kirjavinkkaustunnin tai -tuokion.

Kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetus

Kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetusta järjestetään kaikille alakoululuokille. Kirjastonkäytön opetustunneilla tutustutaan kirjastoon ja sen aineistoihin. Tiedonhaun opetuksessa voidaan tutustua luokitukseen, verkkokirjastoon ym. Tunti valmistellaan opettajan toiveiden mukaan siten, että se palvelee parhaiten luokan tiedontarpeita.

Kirjastonkäytön opetusta on järjestetty kolmansista kuudensiin luokkiin mm. qr-koodisuunnistuksina ja kirjastoseikkailuina, joissa on käytetty apuna kirjaston pohjakarttaa.

Ensimäisen ja toisen luokan oppilaille on puolestaan ollut tarjolla mm. tarinatuokioita, helppolukuisiin ja kuvakirjoihin tutustumista, kirjastokorttijuhlaa sekä tietokirjoihin tutustumista kuvakorttien avulla.


Mielelläni otan vastaan myös muita ideoita ja ehdotuksia varhaiskasvatuksen ryhmien ja koulujen yhteistyömuodoista kirjaston kanssa.

Yhteyshenkilö: Eija Kopponen (sähköposti: etunimi.sukunimi@somero.fi)

Kirjainleikki1

Kirjainleikki2

Viskarien leikki

Seikkailemisiin kirjastossa!