Kirjaston palveluja on supistettu ajalla 3.12.2020 - 10.2.2021 seuraavasti: lehtilukusali ja lukupaikat ovat poissa käytöstä 24.1. saakka ja tapahtumat on peruttu 10.2. saakka. Toivomme pikaista asiointia (max. 15 min.) ja maskien käyttöä sekä turvavälien noudattamista. Myös käsien pesu tai käsidesin käyttö mennen tullen on toivottavaa. Käytössä on lainauspalvelut ja tietokoneilla voi asioida pika-asiointina. Suosittelemme verkkokirjaston käyttöä aineiston selaamiseen ja aineiston varaamista etukäteen sekä pikaista varausten noutoa. Kirjastoauto liikennöi normaalisti, autossa rajoitetaan yhtäaikaisten asiakkaiden määrää ja suositellaan maskin käyttöä.

Someron kirjaston palvelut päiväkodeille ja alakouluille

Kirjaston palvelut varhaiskasvatukselle ja alakouluille

Päiväkodeille ja alakouluille on tarjolla niin perinteistä kirjastonkäytön opetusta kuin kirjastoleikkiäkin, unohtamatta kirjavinkkausta ja aineistopaketteja. Myös mediakasvatusta annetaan.

Aineistopaketit kouluille ja päiväkodeille

Kirjastosta toimitetaan aineistopaketteja päiväkodeille ja kouluille. Paketit voivat sisältää mitä tahansa lainattavaa kirjastoaineistoa, vaikkapa aiheen mukaan. Aihepaketit voivat siis sisältää esimerkiksi avaruuteen tai talveen liittyviä kirjoja ja muuta aineistoa. Paketit lainataan kuukaudeksi kerrallaan päiväkodin tai koulun kortilla, mutta uusitaan tarvittaessa ja jos varauksia ei ole, niin käytännössä paketti voi olla lainassa useammankin kuukauden.

Kirjastoleikki eskareille!

Kirjastoleikissä tutustutaan leikinomaisesti kirjastoon ja kirjastoaineistoon. Se voi olla roolileikkiä, jossa osa lapsista esittää asiakkaita ja osa kirjastotyöntekijöitä vuoron perään. Samalla opitaan tuiki tärkeitä juttuja lainaamisesta ja palauttamisesta sekä muutakin kirjastoasiaa.

Kirjastoleikkiä voidaan järjestää aamupäivisin, kirjaston ollessa suljettuna klo 8-11. Ryhmäkoko leikissä kannattaa pitää pienenä, mielellään alle 10 lasta, sillä silloin leikki on kaikille antoisinta.

Päiväkotihenkilökunta voi ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen ja yhdessä voimme suunnitella ryhmällenne mieleenpainuvan kirjastoleikkitunnin.

Kirjavinkkaus

Tarjoan kirjavinkkausta päiväkodeille ja alakouluille. Kirjavinkkaukseen voidaan sisällyttää myös tietokirjoja ja muuta aineistoa, jos niin halutaan. Teemavinkkaustakin voidaan järjestää vaikkapa fantasiakirjallisuudesta. Toivon, että ottaisitte hyvissä ajoin yhteyttä, mielellään kaksi viikkoa ennen, jotta saamme valmisteltua antoisan kirjavinkkaustunnin tai -tuokion.

Kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetus

Kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetusta järjestetään kaikille alakoululuokille. Kirjastonkäytön opetustunneilla voidaan tutustua kirjastoon ja sen aineistoon. Tiedonhaun opetuksessa voidaan tutustua luokitukseen, verkkokirjastoon ym. Tunti valmistellaan aina opettajan toiveiden mukaan siten, että se palvelee parhaiten luokan tiedontarpeita.


Mielelläni otan vastaan myös muita ideoita ja ehdotuksia päiväkotien ja koulujen yhteistyömuodoista kirjaston kanssa.

Yhteyshenkilö: Eija Kopponen (sähköposti: etunimi.sukunimi@somero.fi)

Aakkosleikkejä ja kirjastoon tutustumista leikkien ja seikkaillen

Keanne Van De Kreeke: Aakkoset

Kuvataiteilija Keanne Van De Kreeke ja kirjailija Hanna Van Der Steen ovat ilahduttaneet kirjastoa ihastuttavilla korteilla, joita saamme käyttää kirjastoleikeissä. Aakkoskorttien veikeät hahmot ovat Keannen käsialaa ja hauskat ja inspiroivat adjektiivit ja hahmojen nimet puolestaan Hannan keksimiä.

Aakkoskortit mahdollistavat monipuolisia leikkejä ja harjoituksia, joissa voidaan mm. harjoitella aakkosia ja muodostaa sanoja. Mielikuvitukselliset hahmot ja sanat varmasti myös houkuttelevat tarinoiden keksimiseen ja kertomiseen ja niiden perusteella voidaan kehitellä leikkejä ja improvisaatioita. Aakkosleikit sopivat mainiosti esikouluikäisille ja nuoremmille koululaisille.

Keanne Van De Kreeke on valmistanut kirjastolle materiaaleja myös kirjastoseikkailuun, johon voivat osallistua kaikki alakoululuokat. Keannen ja kirjaston väen lisäksi työryhmään kuului opettaja Arja Fonsell, jolta saimme hienoja ideoita ja näkemystä leikin toteuttamiseen.

Keanne loihti seikkailua varten ihastuttavan visuaalisen satumaailman. Seikkailun aluksi nuoremmat osanottajat pääsevät tassuttelemaan seikkailuun vaikka kuin vaappuva ankka, löntystelevä karhu tai klopsutteleva hevonen Keannen hauskoja eläinjälkiä seuraten ja rintaansa jokainen osallistuja saa eläinhahmoisen rintamerkin. Lapset pääsevät seikkailuun, jossa sadut heräävät satukorttien myötä eloon ja tietokirjahyllyt avautuvat tietokorttien avulla. Lapset pääsevät kulkemaan myös runojen poluille, joihin johdattavat Risto Rasan ja Ester Ahokaisen runot Keannen piirtämien runokorttien myötä. Myöskään aakkosia ei ole leikissä unohdettu.

Neljänsistä luokista kuudensiin seikkaillaan suunnistuksen tyyliin. Keannen piirtämästä eloisasta kirjaston pohjakartasta suunnistaja saa ”koordinaatit” ja voi lähteä ratkomaan kirjaston saloihin liittyviä pulmia.

Jokainen satuseikkailuun tai suunnistukseen osallistuva saa oman Kirjastoseikkailu-passinsa, johon hän kerää leimoja seikkailun edetessä.

Seikkailemisiin kirjastossa!