Valtakunnallinen E-kirjasto avataan vasta maanantaina 29.4.2024!

Haku

Hanna Saarikoski - Kuvataiteilija

Hanna Saarikoski

”Piirtäminen on minulle ajattelun ja tekemisen väline”

Kuvataitelija Hanna Saarikoski (s. 1978, Kannus) asuu perheineen Somerniemellä, Keltiäisen vanhalla koululla. Saarikosken puoliso on kuvataitelija Antti Laitinen.

”Jo lapsesta asti minulla on ollut suuri intohimo tulla taiteilijaksi. Olen aina rakastanut piirtämistä. Kotonamme oli Ateneum-opas, jota selasin ja esimerkiksi taidemaalari Helene Schejerfbeck on ollut inspiraation lähde minulle jo pienestä asti. ”

2008 Saarikoski valmistui Kuvataideakatemian maalaustaiteen koulutusohjelmasta. Sitä ennen opintoja kertyi Pohjoismaisesta taidekoulusta Kokkolasta, sekä Savonlinnan taidelukiosta.

Tuotannoissaan Saarikoski käyttää useita eri tekniikoita, kuten piirtämistä, akvarellimaalausta, videotaidetta, installaatiota ja elementtejä performanssista.

”Piirtäminen on minulle ajattelun ja tekemisen väline. Ideat teokseen lähtevät havaintoon pohjautuvasta ihmettelystä. Jos tuntuu, että ideoita ei synny ja mistään ei tule mitään, silloin yleensä kirjoitan. Sillä pääsee vähän käyntiin myös.”

Vuonna 2012 Saarikoski teki videoteoksen See Paris And Die. Videolla taitelija kulkee silmät suljettuina läpi Pariisin nähtävyyksien. Suljetut silmäluomet on maalattu kasvoväreillä avonaisiksi silmiksi. Nykytaiteen museo Kiasma on hankkinut teoksen kokoelmiinsa. Saarikosken teos Eyliner (2013) päätyi Saastamoisen säätiön taidekokoelmaan. Eyeliner-videossa nainen rajaa kasvojensa ääriviivoja mustalla silmienrajaustussilla. Taiteilijaa kiinnostavat kuvataiteen klassiset kysymykset. Eyeliner teos kuvastaa omakuvatraditiota, ruumiillisuutta ja oman tilan hahmottamista.

Saarikoski on pitänyt useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa. Taiteilijalta valmistuu monikanavainen maiseman kokemista käsittelevä videoteos, joka nähdään Galleria Forum Boxissa Helsingissä syksyllä 2021. Teos on kuvattu Somerolla ja sen lähialueilla.


Eeva Pettersson

Lähteet:



Saarikoski

maalaus