Huom! Kirjastoauto ei liikennöi ke 1.5. ja to 2.5.

Haku

Olli Saramäki - Kirjailija

Savolais-somerolainen kosmopoliitti

Olli Saramäki syntyi Mikkelissä vuonna 1956. Ympäri Suomea asunut taiteilija valmistui Jyväskylän yliopistosta filosofian maisteriksi, pääaineenaan kotimainen kirjallisuus. Nykyään hän on paitsi kotimaisen kirjallisuuden maisteri, myös ryhmäterapeutti, työnohjaaja, kouluttaja ja näyttelijä. Saramäki kutsuttiin vuonna 2014 kansainvälisen koulun rehtoriksi Aleksandriaan, Egyptiin ja hän on siitä lähtien viettänyt talvikaudet Egyptissä. Somerolle taitelija päätyi alun alkaen kesämökkiä etsiessään muiden somerolaisten taitelijoiden suosittelemana. Somero on tullut alun perin savolaiselle tutuksi jo liki parinkymmenen vuoden ajan. Savolaisuudesta hän ammentaa myös paljon inspiraatiota töihinsä.

Yhtäläisyyksiä, ei eroavaisuuksia

Saramäki toimii vapaana taiteilijana, näyttelijänä ja kirjailijana. Hän on naimisissa egyptiläisen kuvataiteilija Nadia Tawfikin kanssa. Tuorein Saramäen kirjallinen teos, Saidi Finlandi, (julkaisu kesäkuu 2021), on Tawfikin kuvittama. Saidi Finlandi on fiktiivinen kertomus tositapahtumista Aleksandrian arkipäivässä. Teoksellaan Saramäki haluaa tuoda esiin ihmisyyttä ja sitä, mikä yhdistää meitä kaikkia kulttuurien ja uskontojen erilaisuudesta huolimatta. Taiteilijan mukaan islamilaista kulttuuria tunnetaan länsimaissa usein puutteellisesti. Yhdessä puolisonsa Tawfikin kanssa Saramäki pyrkii tarkastelemaan kulttuuria vieraan silmin.

”Ihmisten ennakkoluulot tulevat tietämättömyydestä.”

Taiteilijapariskunnan yhteistyö alkoi 2015 Janne Simojoen performanssissa ”I don’t need my eyes to see in to you”, Atelier Aleksxandriassa. Seuraavana vuonna pariskunnan ensimmäinen oma projekti oli esillä Jesuiittojen kulttuurikeskuksessa, Aleksandriassa. Projekti kantoi nimeä ”Worst discussion in the world”, kuraattori Dahlia Refaat. Tämän jälkeen projekti ”Couple of cities” oli nähtävillä Kreikan kauppakamarilla Aleksandriassa 2017. Teoksissaan taitelijapariskunta haluaa ottaa kantaa ihmisyyteen ja kulttuurisiin yhtäläisyyksiin.

”Mitä ulkomaalainen voi opettaa sinua omasta kulttuuristasi? Oikeistopopulistit ja yltiökansallismieliset saavat yhä suurempaa suosiota maailmanlaajuisesti. Puhumattakaan totalitaarisista valtioista. Tarkoituksemme on näyttää ihmisille yhtäläisyyksiä. Ei eroavuuksia.”

2019 vuonna Tawfik ja Saramäki pitivät Someron pellavakeskuksessa näyttelyn, joka kantoi nimeä South & North.


Eeva Pettersson
24.5.2021

Lähteet



Olli Saramäki kuvassa